Belichaamd leiderschap: YOU are the one you’ve been waiting for
We zien het overal: in de politiek, in gezondheidszorg, het schoolsysteem, maar ook in het bedrijfsleven. Verouderde systemen, verouderde denkwijzen, verouderd beleid en “hoe we het altijd hebben gedaan” werkt simpelweg niet meer. Het is tijd voor een revolutie. Een tijd waarin we onze ogen openen en zien dat er op alle lagen in de samenleving noodzaak is om te veranderen. Een nieuwe manier van leven én een nieuwe manier van werken. In dit artikel neem ik je mee in mijn visie op de wereld van werk, hoe ik de toekomst zie en waarom ik denk dat belichaming hierin een grote sleutelrol in speelt.
De wereld van werk op dit moment
Een groot deel van de bedrijven kampt met grote personeelstekorten, hoog ziekteverzuim, ongelukkige medewerkers, hoge werkdruk en steeds meer mensen die ervoor kiezen om als ZZP’er aan de slag te gaan. Er is een hele nieuwe generatie die opkomt voor hun behoeftes, niet meer in het oude systeem wil werken en op zoek is naar bezieling, vrijheid en betekenis in het werk. In plaats van naar deze generatie te luisteren, kom ik helaas veel weerstand tegen en oordelen over hoe de nieuwe generatie de wereld zien. Jonge mensen zijn de toekomst. Zij zijn degene die verandering komen brengen en ons laten zien dat de manier waarop wij nu werken, niet meer van deze tijd is en dat het niet meer werkt. In veel bedrijven zie ik de angst, de controle, de onmacht en ook de druk die ontstaat door de problemen die vandaag de dag zichtbaar worden. Ik zie hoe bedrijven allerlei dure oplossingen bedenken in de hoop dat dit de problemen gaat oplossen. Van vitaliteitsbeleid en employer branding campagnes tot leiderschapstrainingen en allerlei IT oplossingen voor nieuwe systemen om het werk makkelijker te maken. Helaas lijken deze oplossingen maar tijdelijk te werken of in sommige gevallen zelfs helemaal niet het gewenste (lees: gehoopte) resultaat te bieden. Waarom is dat zo en waarom biedt het meestal geen duurzame oplossing?
Ik ben van mening dat de problemen veelal voortkomen uit verouderde bedrijfssystemen, geldgedreven strategieën en onvolwassen leiderschap.
Waar gaat het mis?
In de waan van de dag en in de ratrace nemen we nog onvoldoende tijd om stil te staan om te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. De oplossingen die worden bedacht pakken de problemen niet aan bij de kern, maar bieden slechts een oplossing op de laag waar een probleem zich uit en niet op de laag (de kern of oorsprong) waar het probleem zich bevindt. Ik ben van mening dat de problemen veelal voortkomen uit verouderde bedrijfssystemen, geldgedreven strategieën en onvolwassen leiderschap. In plaats van het bedrijf in het geheel te bekijken, worden er overal segment oplossingen bedacht. Net als in de medische wereld overigens, waar je vaak bij een specialist komt voor je klacht en de oplossing vaak in symptoombestrijding ligt in plaats van het onderzoeken en het aanpakken van de oorzaak bij de kern. Ook kom ik vaak tegen dat een bedrijf pretendeert om een bepaalde missie, visie en kernwaarden na te leven, maar wanneer je eenmaal binnen bent, blijken organisatie en de leiders deze veelal niet te belichamen.
Belichaming: doe je wat je zegt en zeg je wat je doet?
Je kunt als organisatie een mooie missie en visie hebben waarbij tevredenheid van de klant en medewerker centraal staan. Echter, als het erop aankomt blijkt men toch vaak geldgedreven keuzes te maken of keuzes uit angst of onmacht. Kernwaarden als transparantie, samenwerken en eigenaarschap hangen op een bordje aan de muur, maar als het erop aan komt, blijken deze helemaal niet te worden nageleefd. Ze worden niet belichaamd, niet door de organisatie en niet door de leiders. Klanten en medewerkers in je organisatie voelen dit, zien dit en ervaren dit. Zij verliezen vertrouwen in hun leiders en het is ook niet heel bevorderlijk voor hun eigen gevoel van betekenis, voldoening en veiligheid. Hoe vaker het gebeurt dat missie/visie/kernwaarden/ afspraken niet worden nageleefd, hoe meer wrijving, onrust en frustratie het creëert. Dit doet namelijk iets met het vertrouwen en het gevoel van veiligheid van mensen. Voor mij is dit de basis en bij veel bedrijven de kern van hun problemen. En uiteraard moet er geld verdiend worden, maar niet ten koste van alles. Ook geloof ik dat wanneer je jezelf verloochend als organisatie, je op deze manier uiteindelijk alleen maar minder geld wordt verdiend, omdat je niet trouw bent aan wie je bent en waar je voor staat. Vroeg of laat, komt dat een keer terug en dat zie je nu gebeuren met alle problemen die ontstaan.
Ik geloof in een wereld van werk waarin het ontwikkelen van potentieel en mensen inzetten in hun kracht, de basis moet zijn.
De wereld van werk in de toekomst
De ideale wereld van werk is voor mij een wereld waarin bedrijven hun missie, visie en kernwaarden belichamen. Dat in elke cel en het DNA van de organisatie zichtbaar en voelbaar is wie je bent en waar jij voor staat. Dat je leiders in je organisatie deze missie, visie en kernwaarden belichamen. Ik geloof er ook in dat het veel makkelijker is om medewerkers aan te haken bij je bedrijf en verbonden te houden, omdat mensen voelen wie jij bent en dat de mensen die daarbij passen met veel plezier en voldoening bij je willen werken. Zij voelen dat ze kunnen bijdragen aan een groter geheel op een manier die past bij wie ze zijn en waar zij zich in kunnen vinden. Ik geloof in een wereld van werk waarin het ontwikkelen van potentieel en mensen inzetten in hun kracht, de basis moet zijn. Een veilige werkomgeving waarin verbinding, impact maken en eigenaarschap centraal staan. Een stimulerende omgeving waarin je jezelf kunt zijn, waarin je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, waarin je jezelf beter leert kennen en daardoor ook zelf beter weet wat je kracht is, zodat je daar eigenaarschap voor neemt.
Persoonlijk leiderschap en eigenaarschap
Ik geloof in een wereld van werk waarin medewerkers zichzelf leiden, leiders slechts een faciliterende rol hebben om de best mogelijke omstandigheden te creëren voor medewerkers om zichzelf te ontplooien en hun werk te kunnen doen op een manier die bij hen past. Betekent dit dat we alles maar goed moeten vinden? Zeker niet. Ik geloof in een wereld van werk waarin medewerkers eigenaarschap nemen, zelfbewustzijn ontwikkelen en leiding nemen over hun eigen gedachten en emoties. Een wereld waarin zij verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf in plaats van de slachtofferrol waar velen van ons in verkeren. Hier valt in onze maatschappij van nu ook nog veel winst te behalen ;)
Je hebt gedaan wat je kon met het bewustzijn dat je op dat moment had.
Er is een noodzaak om te veranderen, maar waar begin je? Nu denk je misschien - daar zit wel wat in - maar hoe verander ik dit en waar begin ik? De sleutel is persoonlijk leiderschap, bewustwording en moed. Er is moed voor nodig eigenaarschap te nemen en je bewust te worden van wat er echt speelt in je organisatie. Om te willen waarnemen wat de kern is van de problemen in jouw organisatie. Het is niet altijd leuk, want het betekent ook dat je bewust wordt en verantwoordelijkheid neemt voor wat je zelf hebt gecreëerd, ook al is dat niet heel fraai. Weet dat je het niet fout hebt gedaan. Je hebt gedaan wat je kon met het bewustzijn dat je op dat moment had. Maar door het in te zien, pak je de mogelijkheid en kracht om het te veranderen. Begin met kleine stappen.
Elke verandering start met bewustwording en de keuze om het anders te doen.
Stel jezelf vragen, wees open en neem waar
Begin met de keuze te maken om te willen zien wat er gebeurt. Daarvoor is het allereerst belangrijk om zelf meer bewustwording te creëren over jezelf en wie jij bent. Wie ben jij als leider en als mens? Hoe handel je, wat zijn jouw programmeringen en overtuigingen? Waar mag jij meer leiding nemen over jezelf, je eigen gedachten, overtuigingen en emoties? Vanuit daar leer je meer over wie jij bent, wat jouw waarden zijn en leer je trouw te zijn aan jouw authentieke zelf. Vanuit daar vertaal je dit naar je organisatie. Wat gebeurt er? Wat als je vanuit de helicopterview zonder oordeel of projectie van je eigen overtuigingen of programmeringen kijkt? Wat is er dan? Wat speelt er? Wat zijn jullie missie, visie en kernwaarden? Worden deze volledig nageleefd of valt daar nog verbetering in te behalen? Het kan ook heel fijn zijn om een externe adviseur, coach of mentor aan te haken die op dit vlak vanaf een afstandje met je mee kijkt om de blinde vlekken die jij hebt zichtbaar te maken, zodat je samen aan de slag kunt. Je hoeft het niet alleen te doen, er is hulp genoeg en de juiste mensen komen op je pad op het moment dat jij besluit om het anders te doen. Elke verandering start met bewustwording en de keuze om het anders te doen. Change starts with you! You are the one you’ve been waiting for.
Tot slot
Vond je dit artikel interessant en heeft het iets in je aangezet? Wil je met jezelf aan de slag, je organisatie en/of je managementteam? Klik hier voor meer info en of neem contact met mij op om hier vrijblijvend over te sparren. Ik ben benieuwd naar je verhaal en wat je drijft.