top of page
Foto van schrijverBrenda Westdorp

Je bent een leider of je bent het niet



Leiderschap is een veelbesproken thema in organisaties. Je hebt allerlei soorten leiderschap en leiders worden naar allerlei dure leiderschapscursussen gestuurd om te leren hoe ze een goede leider kunnen worden. Ze leren allerlei tools en methoden van hoe het moet. Ieder opleidingsinstituut heeft zijn eigen manier of methode en is er vaak van overtuigd dat die methode de beste is. Maar wat als die methodes allemaal overbodig zijn? Wat als die methodes juist belemmeren? Mijn visie hierop? Je bent een leider of je bent het niet.

 

Leiderschap van binnenuit

Leiderschap zit in jou. Een leider is iets wat je bent van nature of je bent het niet. Misschien een onpopulaire visie, maar laat het me uitleggen. Geloof ik dat je niet kunt leren om een leider te zijn? Ik geloof inderdaad niet dat je leiderschap kunt leren van methodes, een driedaagse cursus of uit een boekje. Ik geloof wel dat je de authentieke leider in jezelf kunt ontdekken en activeren. We hebben allemaal een leider in ons, de vraag is alleen of je daar op in kan tappen. Of je die versie van jezelf wilt leren kennen en of je die aan kunt zetten. Want wie ben jij als leider? Wat zijn jouw kernwaarden als leider? Wat is je missie, je visie en is die afgestemd op wat jij van binnenuit voelt dat je te doen hebt hier op aarde? Word je er gelukkig van en is het iets dat je van binnenuit ambieert? Of is het een rol die je hebt aangenomen om meer geld te verdienen, meer status te verwerven of simpelweg omdat je in een functie bent doorgegroeid? Voor mij ligt hier een belangrijke sleutel. Leiderschap is een bewuste en intrinsieke keuze. Het moet je passen, het moet kloppen met wie jij in essentie bent en dan geloof ik dat je het kunt ontwikkelen. De voorwaarde is, dat jij eerst je zelf heel goed leert kennen en weet wat jouw unieke talenten zijn.


Deze onbewuste lagen nemen vaker de controle over dan je denkt en dan kan je nog zoveel tools op zak hebben, maar die helpen je niet als je geraakt wordt in je programmeringen.

Practice makes perfect, of toch niet?

Laat me je een voorbeeld geven. In mijn jarenlange werkervaring als HR Business Partner heb ik veel gezien op het gebied van leiderschap. Wat mij aan het hart gaat is om leiders te zien, die met alle goede bedoelingen, nieuwe management tools op zak en gewapend met een lijstje vragen die ze kunnen stellen, toch volledig de plank misslaan omdat ze één ding vergeten: Je bent nog altijd een mens. Een mens met een rugzak aan ervaringen en een product van je opvoeding. Een mens dat meer is dan een hoofd en een lichaam. Een mens met een energieveld en onbewuste programmeringen en overtuigingen. Deze onbewuste lagen nemen vaker de controle over dan je denkt en dan kan je nog zoveel tools op zak hebben, maar die helpen je niet als je geraakt wordt in je programmeringen.

 

Praktijkvoorbeeld

Jan (Operations Manager) heeft net een zesdaagse leiderschapstraining gevolg. Hij heeft veel geleerd en is enthousiast om buiten de ‘oefenkamer’ aan de slag te gaan met al zijn nieuw opgedane kennis en ervaring. Maar dan is daar het moment… het gesprek met medewerker Johan, die hem irriteert en het bloed onder zijn nagels vandaan haalt. Goed voorbereid met alle tips en adviezen in zijn notebook en gemotiveerd om het goed te doen, komt hij de kamer binnen en schuift hij aan. Nog voordat zijn billen de stoel raken, voelt hij zichzelf dicht klappen, zet zijn keel op, begint hij te zweten en gaat zijn mind compleet op blanco. Overdonderd door de houding van de ander, want die spreekt boekdelen. Het gesprek gaat vervolgens helemaal niet zoals hij vooraf bedacht had en al die tools die hij heeft geleerd zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat gebeurt hier?


In veel leiderschapstrainingen leer je niets over deze onbewuste lagen, of hoe je je lichaam in kunt zetten als tool of hoe je regie kunt krijgen over je eigen programmeringen.

 

Onbewuste lagen

Wat er bij Jan gebeurt is dat zijn onbewuste programmeringen aangaan op de onbewuste programmeringen van Johan. Zijn eigen energie, zijn lichaam en zijn mind reageren op de energie en houding van Johan. Jan is zich hier helemaal niet bewust van en begrijpt dus niet wat er gebeurt. Hij had zich toch goed voorbereid? Dit voorval geeft een deuk in zijn zelfvertrouwen. Hij doet zo zijn best en dan nog lukt het hem niet om een normaal gesprek te voeren. Deze gebeurtenis heeft veel impact en de moed zakt hem in de schoenen. Waarom lukt dit hem niet? Dit is zo zonde. Het gebeurt helaas heel vaak en in veel verschillende situaties. Het komt omdat we ons niet bewust zijn van alle onbewuste lagen en programmeringen die meespelen. In veel leiderschapstrainingen leer je niets over deze onbewuste lagen, of hoe je je lichaam in kunt zetten als tool of hoe je regie kunt krijgen over je eigen programmeringen. Ofwel: hoe je eerst jezelf kunt leiden voor je anderen leidt.

 

Wie ben je als leider?

Voor mij zou jezelf kennen en jezelf leiden de basis moeten zijn voor elke leider. Snappen wie je bent als persoon en als leider. Hoe zit je in elkaar, wat zijn je programmeringen, wat drijft je, waar reageert je (onbewust) op reageert, hoe open of dicht is je systeem en in hoeverre je kun je van authenticiteit echt verbinding maken. Wat is jouw unieke kracht als leider en wat zijn je valkuilen? En dan niet alleen op de bewuste mind lagen, maar op alle lagen. Voor mij persoonlijk ligt hier de sleutel en ook de kern van het probleem bij veel andere leiderschapstrainingen, waarom deze vaak niet duurzaam zijn. Jij hebt in dit geval zelf de sleutel in handen.


Je zult zien dat je vanuit je binnenwereld, je buitenwereld kunt creëren in plaats van andersom.

 

Jezelf leiden voor je anderen leidt

Mijn advies voor elke leider is: ga aan de slag met jezelf en met je innerlijke wereld. Leer jezelf kennen en regie te krijgen over je emoties, je lichaam, je gedachten, je mind en je programmeringen. Leer waar te nemen wat er in jou gebeurt, hoe je ergens op reageert en hoe je bewust kunt kiezen vanuit waar je handelt. Leer hoe je vanuit een stevig fundament rustig kunt blijven, zelfs in het midden van een storm. Naast dat dit je sterker, authentieker en zelfverzekerder maakt als leider, maakt dit je ook een mooier mens, een liefdevollere partner, een rustigere ouder en fijnere vriend of vriendin. Het zal een positief ripple effect hebben in je leven. Je zult je rustiger voelen en het gevoel hebben dat je alles aan kan, wat er ook gebeurt. Je zult zien dat je vanuit je binnenwereld, je buitenwereld kunt creëren in plaats van andersom. Je zult zien dat het je vervulling geeft en dat je meer van je werk (en van het leven) kunt genieten.

 

Een kleine waarschuwing: het is niet altijd een even makkelijk proces, maar ik kan je uit ervaring vertellen… Het is het meer dan waard! Want je bent een leider of je bent het niet.

 

Tot slot

Vond je dit artikel interessant en heeft het iets in je aangewakkerd? Wil je hiermee aan de slag of met de leiders in je organisatie? Klik hier voor meer info en plan gerust een kennismakingsgesprek om hier eens vrijblijvend over te sparren. Ik kijk ernaar om je te ontmoeten en je verhaal te horen.

152 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Nieuwe artikelen

bottom of page